fredag den 28. august 2009

Guide: Athen, Grækenland

Image Hosted by ImageShack.us

Athen er den største by i Grækenland og samtidigt også hovedstaden i landet. Byen er en af de ældste i Europa, da man ved det har eksisteret i over 3000 år. Selvom Athen i dag er en voksende storby, så er den stadig mest kendt for at have være kulturelt centrum i middelhavets oldtid. Vi besøgte byen i februar 2008 sammen med et sæt venner på vores egen alder. Vi havde 7 dage i byen og kunne sagtens have brugt flere! Vi fløj med Easyjet fra KBH til Berlin og så fra Berlin til Athen, da denne løsning var langt den billigste (omkring 900 kr alt i alt). Vejret var rigtig dejligt - ca. 20-23 grader hele ugen. Dog havde byen haft sne ugen før vi kom, så det kan være meget omskifteligt på den årstid. Et lille tip: Lad være med, at samle små-sten og lignende op fra ruin-områder. Det er strengt forbudt, at tage sig en lille "souvenir" med hjem og det straffes meget hårdt i Grækenland - op til 5 års fængsel.

Hotel
Vi boede på en fantastisk 3-stjernet hotel midt i Athen der hedder Economy Hotel (klik på navnet for at komme til deres hjemmeside). Hotellet lå lige ved rådhuset og rådhuspladsen som vi havde udsigt over fra balkon på vores værelse. I området var der masser af indkøbs muligheder og hotellet lå kun 10 mins gang fra den kendte bydel Plaka. I prisen var der inkluderet morgenmad på hotellet og den var ganske god; lidt forskellige græske kager, græsk yoghurt med frugt og honning, brød med diverse pålæg + havregryn, cornflakes osv. Værelserne var udstyret med tv, balkon og et lille køleskab. Personalet var utrolig venlige og hjælpsomme (de hjalp mht at finde vej og anbefale os gode restauranter) og receptionen var åbent 24/7. De 2 metrostop Omonoia og Monastiraki var kun 5 mins gang i hver retning.

Image Hosted by ImageShack.us
Rådhuset og rådhuspladsen i Athen - det her var vores udsigt fra vores balkon på hotellet


Restauranter/mad

Vi var ude og spise rigtig mange gange i løbet af den uge var vi der. Vi er alle 4 store fans af det græske køkken, så det var mest græsk mad vi gik efter. Noget af det bedste fastfood vi fik var fra en lille biks der lå på en lille gade fyldt med restauranter. Det var en fladbrød fyldt med lammekød på et spyd, tomater, salat og tzatziki. Uhm det var godt og billigt!

Image Hosted by ImageShack.us
Fastfood ala Grækenland: lam på spyd rullet i salat, tomater og masser af tzatziki



Vi prøvede en del restauranter i løbet af ugen, men den der virkelig er værd at nævne er en lille hyggelig en vi fandt i den gamle bydel Plaka. Der en trappe der går op ad på Plaka som er fyldt med mange gode restauranter. Vi kan desværre ikke huske navnet på restauranten, men den lå på den højre side af trappen, når man går op. Stedet var super hyggeligt med stille live musik og personalet var venligt. Maden var super lækker - til dato nok den bedste tzatziki vi har fået. Prislejet var utrolig fair - vi betalte 18-20 euro pr. mand for forret og hovedret (drikkelse gav ejeren, da vi kom flere gange).

Image Hosted by ImageShack.us
Udsnit af maden vi fik på vores ynglings restaurant på Plaka: Mousakka, muslinger i cremet tomatsauce med feta, tzatziki og græsk salat.


Transport
Vi gik utrolig meget rundt til seværdighederne, da vi boede ret centralt, men når vi skulle lidt længere rundt i byen, så benyttede vi os af metroen som nok er den reneste metro vi har været i. Den er også ret billig, da vi mener at vi gav omkring 0,80 euro pr. billet (billetten gælder en time), så det er ca. 6 kr (lidt nogle andre priser end hvad vi er vant til herhjemme!). Lad være med at køre uden billet i metroen - der var utrolig meget kontrol, så det kan ikke betale sig at snyde sig til en gratis tur.
Til og fra lufthavnen tog vi en af lufthavnsbusserne der kører til og fra Syntagma Square (kæmpe plads som ligger midt i byen foran det græske parlament). Mener vi gav hvad der svarer til 80-90 kr hver vej med bussen (det er et godt stykke!). Det var muligt at købe en retur billigt med det samme i lufthavnen og så sparede man lidt.

Befolkningen
Det er helt klart det mest gæstfrie land vi nogen sinde har været i. Grækerne er utrolig søde og vil både gerne hjælpe og small-talke lidt. Der var utrolig mange der kom op til os bare fordi de ville snakke lidt og høre hvor vi kom fra osv. Vi tror dog, at de havde lidt mere overskud pga tidspunktet af året, da det var tydeligt at der ikke var mange turister i byen. Flere spurgte os også om hvad i alverden vi lavede i Athen i februar måned.

Shopping
De fleste ting er stadig billigere i Grækenland end de er i Danmark og sådan var det lidt generelt med alt. Ting der dog er endnu billigere i Athen er sådan noget som krydderier, olivenolie, smykker og spiritus som er produceret i Grækenland (fx. ouzo og metaxa).

Seværdigheder
Der er utrolig meget, at se i Athen. Det meste af det er ruin-steder som er rigtig godt bevaret. Vi blev overrasket over, hvor mange steder der giver gratis adgang, når længe man er studerende. Så husk jeres studiekort, hvis i har sådan et. Og spørg gerne om der er rabat for studerende - det er nemlig ikke alle steder at de skilter med det. Generelt synes vi, at man skal droppe museer i en by som Athen. Der er så meget historie at se i selve byen, at det næsten er synd at gå rundt på et museum. Som sagt er der mange ting at se i Athen, så vi har her valgt at fremhæve dem vi synes var det bedste.

Man kan næsten ikke komme uden om Akropolis, hvis man er i Athen. Det er et must! Man kan tage metroen til det stop der ret simpelt hedder "Acropolis" og så gå derfra. Mandag-lørdag koster det for en voksen 12 euro (halv pris for studerende) og børn er gratis. Søndag er det gratis - og det var også den dag vi valgte at se det, så vi betalte ingenting. Vi troede der ville være proppet deroppe, men det var ikke så slemt. Man skal gå et lille stykke derop, så tag nogle ordentlige sko på. Husk at holde et par pauser på vejen derop og nyde udsigten! På vejen derop kommer man først forbi Odeum of Herodes (et gammelt teater) som stadig bliver brugt til forestillinger om sommeren. Når man er oppe, så er der indgang til hele Akroplis-området igennem Nike Templet. Der er en fantastisk udsigt deroppe fra, men det er ikke den bedste i Athen. Det var super spændende at se Akropolis, men det var ikke det der gav det største sug i maven på turen.


Image Hosted by ImageShack.us
Odeum of Herodes


Image Hosted by ImageShack.us
Parthenon ved Akropolis - som desværre var under restauration da vi var der


Image Hosted by ImageShack.us
Disses damer som er en del af Erechtheion Templet kaldes "The Caryatids". Noget af det smukkeste ved Akropolis.


Den seværdighed vi var mest imponeret over var Zeus' Tempel. Det var simpelthen KÆMPE! (I kan også se, hvor små vi ser ud på billedet hernede under i forhold til selve templet). Det vilde er egentlig, at det kun er 1/10 af det oprindeligt tempel der står tilbage. Helt ufatteligt. Templet ligger inde i byen - hvis man tager metroen til nationalparken (stoppet Syntagma), så kan man gå igennem den og så ende tæt ved templet. Det var gratis for os med studiekort og for alle andre koster det 2 euro at komme ind på pladsen (ca. 15 kr).

Image Hosted by ImageShack.us
Zeus' (kæmpe) Tempel


Den sidste seværdighed vi vil anbefale, er at "bestige" Filopappos Hill. Som navnet fortæller, så er det en meget stor høj midt i byen. Oppe fra toppen har man nok Athens bedste udsigt; til den på den ene side har man udsigten over til Akropolis, fremadrettet kan man se udover hele byen og på venstre side kan man se helt ud til vandet på en klar dag (vi kunne). Turen op af selve højen er dog også helt fantastisk. Inden man starter opstigningen, så kan man lige besøge det fængsel, hvor det berømte filosof Sokrates sad fængslet inden sin henrettelse. På vejen op er det første man støder på en plads med marmor-bænken, hvor Sokrates og andre filosoffer plejede at undervise for mange, mange år siden. Vejen derop foregår at små, helt vildt hyggelige stier. Det er helt gratis at tage turen op af højen.

Image Hosted by ImageShack.us
Sokrates' fængsel - ved foden af Filopappos Hill


Image Hosted by ImageShack.us
Turen op/ned af Filopappos Hill går af disse små hyggelige stier


Image Hosted by ImageShack.us
Nyd den fantastisk udsigt fra Filopappos Hill

Kommer vi igen?
Helt sikkert!! Sammen med London er Athen en af vores to ynglings byer i Europa. Fantastisk sted der rummer så meget historie samtidigt med at byen er en storby. Vi kunne godt tænke os, at opleve byen mere grøn, da foråret stadig ikke helt var gået i gang, da vi var der i slutningen af februar. Menneskene er søde og maden er ligeledes lækker. Helt klart en destination vi vil anbefale andre!

torsdag den 13. august 2009

Guide: London, England

Image Hosted by ImageShack.us


London behøver vist ingen nærmere introduktion. Hovedstaden i England rummer flere millioner af turister hvert år og det er bestemt ikke uden grund, at byen er en af Europas mest besøgte hovedstæder. Vi besøgte byen i marts 2007. Vi havde været så heldige, at vinde flybilletter i en konkurrence hos Ryan Air. Vi var der i 6 dage, hvor vi fik set en del ting. Vejret var også med os - vi havde ca. 18 grader hele ugen og endte med at smide vinterjakkerne.

Hotel
Vi boede på et billigt (men ganske fint) hotel ude i Bayswater/Notting Hill. Hotellet hed Lords Hotel og er 1-stjernet, men var overraskende godt! Værelserne var godt nok lidt små, men sengene var fine, der var tv og et skab. Desuden et toilet, der godt nok også var meget småt. Området var super hyggeligt og vi følte os trygge ved at færdes der - også om natten. Der var en lille shoppinggade få minutter væk som havde både supermarked, souvenirs-butikker, shoppingcenter (med bla. en H&M og Zara) og en masse restauranter. Nærmeste underground/metro station var Queensway som lå få minutters gang fra hotellet.

Restauranter/mad

Vi var ude og spise flere gange i løbet af vores ophold i byen. Sushi blev det til en del gange, da vi vist er lidt bidt af det efterhånden. Ellers fik vi prøvet indisk, italiensk og så fik vi vist også en omgang "amerikansk" i form af Burger King. Et af vores ynglings take-away steder blev Pret a manger. De laver super lækre sandwiches, salater og sunde snacks (fx. humus med friske grønsags stænger). Åh hvor ville vi ønske, at Pret kom til Danmark!
Mht restauranter vil klart anbefale (hvis man er til sushi), at man prøver Yo!Sushi mens man er i London. Der ligger bla. en lige ved stormagasinet Harrods som var den vi besøgte. Det specielle ved Yo!Sushi er, at sushien kører rundt på et bånd på små farvede tallerkner. Man tager dem man ønsker og betaler så til sidst, når man er færdig. Der er en prisoversigt der viser hvad de forskellige ting koster - alt efter hvilken farve tallerknen har. De har dog også et menukort hvorfra man kan bestille, hvis der er intet på båndet der frister. Priserne er meget lig priserne man betaler, når man går ud og spiser sushi i Danmark


Image Hosted by ImageShack.us
Yo!Sushi - hvor sushien kører rundt på bånd


Transport
Vi brugte underground/metroen til at komme rundt med. Vi havde hørt, at det egentlig var okay billigt, at køre med taxa derover, men det fik vi aldrig brug for. Den dag vi ankom købte vi os et Oyster card hver som gjorde det muligt for os at kører alt det vi ville med underground i en uge. Vi betalte omkring 200 kr hver (og de blev tjent ind kontra hvis vi havde betalt for hver eneste tur!).

Befolkningen
Man føler lidt, at man er havnet i en verdensby, da der er utrolig man nationaliteter i London. Tempoet i byen er højt, da mange har travlt, men folk er søde og venlige i butikkerne. Vi havde heller ingen problemer med at få hjælp til at finde vej eller lignende.

Shopping
Oxford street! Den gade er SÅ lang og proppet med alle de fede butikker man kan ønske sig! Af de engelske mærker, så vil jeg bla. anbefale at man tager et smut forbi den KÆMPE Topshop, Primark, River Island og Dorothy Perkins.
Vi havde fået anbefalet af mange, at tage et smut forbi Camden Market, men markedet holdes kun et par gange om ugen og det passede ikke rigtigt ind i vores planer. Metroen går direkte derud.
Hvis man har tid, så burde man næsten også tage et smut forbi stormagasinet Harrods. Dette shoppingcenter er KÆMPE og man kan let fare vild derinde i alle de dyre varer. Harrods er mest kendt for to ting: at de sælger dyre, lækre designer varer og så fordi det faktisk er en køn bygning. Især efter mørkest frembrud, hvor bygningens lyses op af tusinde små lamper.

Image Hosted by ImageShack.us
Harrods med de mange små lys

Seværdigheder
Vi ved ikke helt, hvor vi skal begynde her. Der er SÅ meget at se i London, så man kan umuligt nå alt på en tur derover. For det første, så vil vi opfordre alle studerende til at medbringe deres studiekort på en tur herover. Der er super mange steder der giver rabat på entreen (eller helt gratis entré), når man fremviser sit studiekort. Bare spørg ved alle seværdigheder, fordi der er mange der giver rabat uden at reklamere med at de gør.

Vi fik set utrolig mange ting i løbet af de 6 dage: Little Ben, Big Ben, House of Parliament, Tower of London, Tower Bridge, Wall of London, London Aquarium, The British Museum, Buckingham Palace, Westminister Abbey, St. Pauls katedral og Natural History Museum (som har dinosaur-skeletter).
Hvis vi skal fremhæve nogen positivt, så vil det nok være The British Museum, Big Ben og Natural History Museum.


Image Hosted by ImageShack.us
British Museum



The British Museum har SÅ mange fantastiske ting, statuer og ruiner som man har hørt om flere gange. Desuden stedet kæmpe stort, så lad være med at begå den fejl kun at sætte en halv dag af som vi gjorde. Vi endte med at tage tilbage dagen efter, fordi der var mere vi gerne vil se. Det er gratis at komme ind.
Big Ben er et must hvis man er i London - og selvom man godt ved det er "big", så bliver man alligevel overrasket over HVOR højt det ur egentlig er.
Natural History Museum var faktisk først noget vi opdagede da vi var derover. Vi faldt tilfældigvis over en reklamesøjle et sted i byen. Den ene af os har altid været utrolig fasineret af dinosauer, så det blev et must at vi skulle derind forbi og se rigtige dino-skeletter. Her brugte vi et par timer og det var en sjov oplevelse! Entreen her var gratis.
Hvis vi skal fremhæve en ting der godt kan springes over, så må det være London Aquarium. For det første var entreen halv-dyr med sine godt 100 kr for studerende over 18 år. Og for det andet så var udvalget af fisk/dyr de havde bare skuffende hvis man tænker på, at de skulle være et af europas største. Jeg havde glædet mig til nogle kæmpe bassiner med nogle store hajer, men deres største bassin indeholdte to-tre halv-små hajer, et par rokker og lidt små fisk. Ikke pengene værd, hvis man spørger os!

Image Hosted by ImageShack.us
En af de sølle hajer i London Aquarium


Kommer vi igen?
Helt sikkert! London er blevet en af vore begges ynglings byer i europa. Desuden er vi begge ærgelige over, at vi ikke fik set nogle musicals imens vi var der. Det skal vi helt sikkert næste gang!

søndag den 9. august 2009

Nye ruter hos Easyjet

Image Hosted by ImageShack.us Rutekort fra Easyjets hjemmeside


Easyjet åbner snart nye ruter fra Danmark til flere europæiske destinationer. Denne gang er det en ny rute mellem Manchester, UK - København og Geneve, Schweiz - København. Ruten mellem Manchester og København åbner d. 6. november 2009 og ruten til Geneve åbner en lille måneds tid senere, nemlig d. 12 december 2009. De billigeste billetter for begge ruter ligger på 199 kr one-way.

Vi har fløjet med Easyjet rigtig mange gange og der har aldrig været nogen problemer. Det er kun dejligt, at se at de åbner flere ruter fra Danmark, da det åbner muligheden for flere billige weekendture til europæiske byer!